Ogólne witaminy możemy podzielić na:
Witaminy rozpuszczalne w wodzie:
- witamina C (kwas askorbinowy)
- witamina B1 (tiamina)
- witamina B2 (ryboflawina)
- witamina B3 (niacyna, witamina PP, kwas nikotynowy, amid kwasu nikotynowego)
- witamina B5 (kwas pantotenowy)
- witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal,adermina)
- witamina B7 (biotyna, witamina H)
- witamina B9/B11 (kwas foliowy)
- witamina B12 (cyjanokobalamina)
- witamina P (mieszanina pochodnych flawonoidowych np. hesperydyna, rutyna)
- witamina A (retinol i jego pochodne)
- witamina D (cholekalcyferol i pochodne)
- witamina E (tokoferol)
- witamina K (fitochinon, menadion)
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:
- witamina A (retinol i jego pochodne)
- witamina D (cholekalcyferol i pochodne)
- witamina E (tokoferol)
- witamina K (fitochinon, menadion)
Składniki minerlane
Poza witaminami nasz organizm potrzebuje również pierwiastków w postaci składników mineralnych. Składniki mineralne pełnią bardo ważną funkcję. To od nich zależy stan naszego zdrowia. Krążą w naszym organizmie i wpływają na funkcjonowanie pojedynczych komórek, tkanek i całych organów. Są obecne w czerwonych ciałkach krwi w hormonach i enzymach. Wszystkie procesy życiowe zależą nie tylko od stężenia poszczególnych pierwiastków i witamin, lecz przede wszystkim od ich proporcji w organizmie. Niektóre z nich współpracują ze sobą czyli wzajemnie ułatwiają przyswajanie i potęgują swoje działanie. Inne zachowują się konkurencyjnie – są wobec siebie antagonistami czyli nawzajem osłabiają lub likwidują swoje działanie. Nadmiar lub niedobór jednego pierwiastka może doprowadzić do poważnych zakłóceń w metabolizmie. Jeśli występują w niewłaściwym stężeniu i nieodpowiednich proporcjach, mogą obniżać odporność organizmu. Wystarczy, że w ustroju będzie za dużo wapnia, cynku albo żelaza aby przyswajanie innych minerałów, koniecznych dla zdrowia było zablokowane. Pierwiastki muszą występować we właściwych proporcjach. Każdy z nich ma swoich naturalnych rywali i przyjaciół. Pokarmy należy komponować tak , by unikać produktów, zawierających niekorzystne połączenia. Składniki mineralne wchodzą w skład struktur organizmu lub uczestniczą w różnych procesach metabolicznych.
Można je podzielić na 3 grupy ze względu na pełnioną funkcję:
- Grupa pierwsza to związki mineralne, które tworzą elementy strukturalne kości i innych tkanek, należą do nich związki wapnia, fosforu, siarki.
- Grupa druga to pierwiastki, biorące udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, krwi i tkanek oraz utrzymania potencjału spoczynkowego błon komórkowych. Należą do nich : sód, potas, magnez, wapń, chlor, fosfor, siarka.
- Najliczniejszą grupę stanowią pierwiastki śladowe niezastąpione w tworzeniu enzymów, hormonów i białek transportowych oraz przebiegu wielu procesów metabolicznych. Jest to żelazo, miedź, jod, cynk, mangan, kobalt, molibden, nikiel, chrom, cyna, fluor, wanad, selen, krzem i bor. W organizmie człowieka występuje nawet glinka i kadm, ale funkcja ich nie jest jeszcze dobrze wyjaśniona. Lista niezbędnych pierwiastków nie jest zamknięta i w miarę rozwoju badań rozszerza się.
Do makroelementów należą:

Do makroelementów należą:
